THD

Нискоинвазивно лечение на хемороиди с бързо следоперативно възстановяване

Какво е THD?

THD е процедура за лечение на симптоматични хемороиди, при които не е постигнат успех с консервативна терапия. Този нискоинвазивен хирургически метод за лечение на хемороиди във II, III и IV стадий лекува не само самите хемороиди, но и причината за тяхната поява.

Следоперативната болка при THD е минимална, защото не се отстраняват тъкани за разлика от класическите „инвазивни“ методи за лечение. Клиничните проучвания сочат, че пациентите, подложили се на процедурата THD, изпитват по-малко болка, поемат по-малък риск от усложнения и се възстановяват значително по-бързо (24-48 часа) в сравнение с тези, подложили се на конвенционалните методи на лечение.

Какви са предимствата на THD?

  • Минималната инвазия
  • Кратката продължителност на процедурата (около 30 минути)
  • По-високата безопасност за пациента
  • По-малкия брой следоперативни усложнения и рецидиви
  • Поносимата до липсваща болка
  • Бързото възстановяване (до 48 часа след манипулацията).
  • Стандартизирана и усъвършенствана процедура

Какво е различното при THD в сравнение с други хирургически интервенции?

При THD няма изрязване на тъкан, некроза и болка. Възстановява се анатомичната и функционална цялост на аналния канал.

Функцията на хемороидалния плексус при здравите хора е да подпомага по-плътното затваряне на аналния канал от аналния сфинктер. Когато човек се закашля налягането в коремната кухина се покачва много рязко и това налягане се предава на кръвта в хемороидалния плексус. Плексусът се раздува като балон и притиска аналния сфинктер със същото налягане и предотвратява, чисто механично неговото отваряне и изтичане на фекални маси при кихане, кашляне, напъване и уриниране. Поради тази причина е от изключително значение да се запази целостта на хемороидалния плексус.

За разлика от повечето методи при THD не се отстранява никаква тъкан, което запазва тази ценна функция на съдовете около аналния канал и води до липса на болка в следоперативня период.

Болезнена ли е операцията и възстановяването след нея?

При THD се работи над linea dentata, което е още един фактор за липсата на следоперативна болка.

В изходящия отдел на правото черво, около мястото където се развиват хемороидите, съществува ясно видима граница между зоната на висцерална и соматична инервация, наречена linea dentata. Над тази линия болковото усещане се получава при разтягане или исхемия (липса на кръвоснабдяване на даден участък), а при прошиване, не се усеща болка. Под тази линия се усеща болка при рязане, шиене, щипане и драскане, а при исхемия и разтягане, не се усеща болка.

Дали един метод ще бъде болезнен или не зависи до голяма степен от това дали ще се работи под или над linea dentata. Операцията е безболезнена, когато се работи над linea dentata, както е в случая с THD. Малко хора знаят този факт и затова изпитват нетърпими болки след така нареченото „безболезнено“ лечение на хемороиди.

Колко бързо е възстановяването след операцията?

При THD възстановяването е изключително бързо.

Пациентите, подложени на THD се изписват до няколко часа след манипулацията, а 48 часа по-късно вече могат да се върнат на работа. Обикновено пациентите възстановяват нормалните си дейности (включително полов живот и умерено физическо натоварване) една седмица след процедурата.

Безопасна ли е процедурата?

THD е безопасен метод, при който не се наблюдават сериозни усложнения.

От над 12,000 пациента, лекувани с THD по целия свят не е докладван нито един случай на сепсис, ректален абсцес, анална стеноза, сфинктерна инсуфициенция, перфорация на дебело черво или друго тежко усложнение.

Колко време продължава процедурата?

Процедурата продължава между 20 и 30 минути.

Кратката продължителност съкращава времето на анестезия и дава възможност в някои центрове с опит да се прилага локална (инжекционна) или местна анестезия (прилагане на анестетичен крем или гел), съчетана или не, с лека интравенозна упойка.

Колко струва лечението с THD?

THD e траен и икономичен избор за лечение на хермороиди в дългосрочен план.

THD съкращава значително разходите за хоспитализация, медикаменти, болнични, обезщетения, лечение на рецидиви и усложнения на пациенти с хемороиди. Апаратурата и консумативите, които се използват при THD, са специално проектирани за тази цел.

За повече информация: www.thdlab.com/patients/diseases/overview