барокамера Revitalair

Хипербарната кислородна терапия е лечение с  кислород под повишено налягане.

Основна терапия при лечение на газова емболия, газ гангрена и декомпресиони разстройства. В последните години хипербарната терапия започва да се използва и като допълнително лечение за преодоляването на редица други заболявания и симптоми, които конвенционалните методи на терапия трудно се повлияват.

Д-р Румен Златев е специалист по авиационна и космическа медицина с 40-годишен опит зад гърба си. Има специалности и по вътрешни болести и кардиология. Няколко поколения български пилоти са минали през практиката му, както и тримата ни космонавти, а на Георги Иванов е личен лекар и до момента. Специализирал в Русия, САЩ и Германия. Посетил е едни от най големите авиомедицински центрове в света. Бил е в НАСА – Хюстън, на Кейп Канаверал и в Звездния град в Москва – Байконур.

 

Д-р Златев, как най-простичко бихте обяснили вашата специалност – авиационната медицина?

Това е специалност, която изучава здравословното състояние на човек (пилоти, космонавти) във враждебната среда, която попадат, и как то реагира на височина, шум, вибрации, слънчева радиация, високочестотно поле, налягане.

 

А как стигнахте до хипербарната медицина?

Хипербарнарната медицина е една малка част от авиационната, тъй като пилотите, подобно на водолазите, могат да получат декомпресионни разстройства (кесонна болест). Декомпресионното разстройство е когато водолазът се смъква надолу и попада под високо налягане, съобразно законите на физиката, газовете се свиват, а когато изплува нагоре, се разширяват.

Понеже азотът е в най-голямо количество, след като се разшири, при бързо изкачване нагоре се образуват едни малки мехурчета, които могат да направят така нар. газова емболия. Било под кожата, около ставите, белия дроб, сърцето или мозъка, което е много опасно и може да завърши фатално. При пилотите е същото – те излитат от високо налягане и отиват на ниско.  И то за много кратък период от време. Бойните самолети, например, за три минути са на 15 хиляди метра височина, а в някои случаи и още по-бързо. Има едно изпитание в учебна хипербарна камера, което симулира височина. Там също могат да се получат инциденти с декомпресионни разстройства.

 

През 1992-ра година за първи път отидох в Съединените щати. В най-големия авио-медицински център в света в Сан Антонио, авиобаза Брукс.  И на третия ден, там където имаше хипербарна камера, гледам едни възрастни хора, облечени в памучни дрехи, оранжеви на цвят, влизат вътре и стоят.  И понеже се чудя какво, всъщност, става тук, питам американеца, който ме развеждаше, а той: „Ами понеже ние, американците, сме много прагматични, а барокамерата се използва много рядко, ние я използваме за лечение. Лекуваме, например, диабет – раните, свързани с диабетното стъпало, се повлияват изключително успешно.  Ето това беше моят първи досег с барокамерата като лечение извън авиацията.

В България барокамерите идват някъде от 60-те години на миналия век. Но най-вече се използват от 70-те, когато с такава се сдобива Военна болница. За съжаление, у нас тази терапия не е достатъчно добре разработена и дори, бих казал, е непозната. Трябва да се уточни, че това е наука, а не алтернативна медицина. Може би, защото не се поема от здравната ни каса, а и за съжаление, дейността не е регламентирана. За разлика от другите страни. В САЩ , например, всяка уважаваща себе си болница си има барокамера на разположение на своите пациенти.  Там има и две организации – Дружеството по Хипербарна  подводна медицина  и Агенцията им по храните и лекарствата(FDA), които дават насоките за развитието на този вид лечение.  Има официално 14 нозологични единици, които са одобрени за лечение. В Европа организациите са Европейският комитет по хипербарна медицина и Дружеството по хипербарна терапия.

 

Какво представлява хипербарната терапия и какви са нейните ползи?

Хипербарната Кислородна Терапия

може да ви помогне да сте здрави през всяко време

Дори да посрещнете инвазията на вируса и да победите множеството други инфекции. Това е така, защото, благодарение на газовите закони, които вече споменахме, при повишено налягане кислородът се разтваря във всички телесни течности и така достига по-лесно до тъканите, позволявайки им да се възстановят.  По този начин се повишава и способността на белите кръвни клетки да премахват бактериите и остатъците  при разпада им (левкоцитна активност). Кислородът унищожава и вредните бактерии и вируси (антимикробни ефекти), стимулира продукцията и растежа на стволовите клетки. Други ефекти от хипербарната оксигенация са, че са скъсява възпалителният процес,  редуцира се отокът, засилва се растежа на нови кръвоносни съдове. Увеличава се и прозводството на колаген, подобрява се регенерацията на костите. Всички травми, свързани с нарушаване на кръвоснабдяването и доставянето на кислород до тъканите, заздравяват значително по-бързо след терапия в барокамера. Тук се включват черепно-мозъчни сътресения, трудно зарастващи рани и счупвания, както и диабетното стъпало.

Много добре се повлияват и неврологични заболявания

– от най-обикновено главоболие до тежките форми на мигрена. Фибромиалгията, слединсултните състояния, черепно-мозъчните травми. Неврити и парези на периферни нерви. Внезапна  загуба на слух. Дископатиите са ми често срещани пациенти. Тези за подмладяване също. Няколко спортисти с травми съм излекувал, фотболисти.

Барокамерата се използва при комоцио, безсъние, разстройства на паметта. Помага за концентрация, при трудна мисловна дейност. Повлиява добре и депресиите, аутизма. Аз съм лекувал около 40 дечица. С много добър ефект. Някои от тях не можеха и да говорят. Да уточним, разбира се, че при аутизма всичко е комплексно, не е само барокамерата „единствено виновна” за добрите резултати, но със сигурност, тя помага много.

 

Преди две години с проф. Щерев започнахме и терапия за подобряване на фертилитета при стерилни двойки, подоготовка за инвитро. С много добри резултати и при мъжа, и при жената. Подобрява се качеството на сперматозоидите, еректилната дисфункция. Аз имах две двойки, които с тази терапия не стигнаха до инвитро. Някъде около 50 момичета минаха през барокамерата и почти 70 процента от тях забременяха успешно, след предишните си неуспешни един или няколко опити.

Напоследък има проучвания и за лечението на онкологични заболявания. Специално на рака на гърдата. Аз съм лекувал три такива жени, като при две от тях имаше добър резултат. Разбира се, и тук става въпрос за комплексен подход. Мека химиотерапия, хранителен режим, инсулин-потенцирана терапия и т.н

Терапията с барокамера повлиява много добре хроничната умора, безсънието, разстройствата в някои когнитивни функции и фиброзните измения в белия дроб.