Хипербарна кислородна терапия

ХБОТ използва концентриран кислород, за да повиши количеството на кислород в кръвта. Концентрираният кислород се абсорбира чрез кожата и чрез дишането и отива директно в кръвта, лимфата, ликвора, ставната течност. Повърхностните капилярни легла се насищат с кислород. Това повишено ниво  О2 повишава циркулацията на кръв и лимфа. Кислородът подхранва клетките и ги пречиства.

Хипербарна кислородна терапия се ползва за поддържане на имунитета
Кислорoдните терапии се ползват в Европа от десетилетия, за да лекуват проблеми с имунитета. Поради факта, че кислородът ограничава разпространението на бактериите, дрождите и заразените с вирус клетки, той помага на имунната система да разрушава и обработва вредните фактори. Препоръчва се повишено количество кислород за хора с хепатит, HIV, херпес, зостер, лаймска болест, паразити, кандида и др.

Настинки и грип могат да се повлияят от кислородна терапия, защото увеличеният кислород помага на клетките да уловят и елиминират бактериалните или вирусни клетки, които причиняват симптомите.

Цена: 150 лева за процедура

Промоцена: 75 лева за процедура

барокамера Revitalair

Информация за терапията

Хипербарната оксигенна терапия е неинвазивен метод базиран на доставката на високи дози кислород под налягане. Това предизвиква силна хипероксия. Тя позволява кислородът да достигне до всички тъкани в тялото, включително тези, които са с нарушена функция. Ползите за организма са много.

Хипербарната оксигенна терапия в камера с налягане 1.45АТМ е допълваща терапия, която подпомага възстановяването, намалява болката, възпалението и отока, намалява риска от инфекции и подобрява качеството на живот.

Когато повишим количеството на вдишвания  О2  в среда с повишено налягане (хипербана среда) се повишава съответно концентрацията на О2 в кръвта (Закон на Хенри) и във всички телесни течности  (кръв, лимфа, ликвор и ставна течност).

Информация за терапията

На базата на тези основни принципи и физически закони, прилагането на хипербарна оксигенация чрез използването на хипербарните камери подобрява оздравителния процес, намалява възпалението на тъканите, ускорява метаболизма, скъсява времето за заздравяване на рани, подпомага възстановяването след хирургични интервенции, допълва други видове лечения и предпазва от заболявания.

Терапевтичният ефект на хипероксията зависи от дозата на кислорода. Дозата на кислорода зависи от налягането на камерата, продължителността на процедурата, честотата на процедурата и общия брой процедури.

Според препоръките на FDA  ( Food and Drug Administration ) на САЩ и Американската Хипербарна Асоциация (US UHMS ) приложението на хипербарен кислород с налягане от 1.4 АТМ дава възможност кислорода да достигне до всички тъкани в тялото.

Терапията е безопасна.

Цена: 150 лева за процедура

Промоцена: 75 лева за процедура

барокамера Revitalair

Информация за процедурата

Процедурата с камерата Revitalair е отпускаща и приятна. Трябва да влезете в камерата с удобни дрехи, без обувки, като може да вземете със себе си мобилен телефон, ноутпад, музика, книги, възглавница, одеало: неща, които ще ви помогнат да се чувствате удобно.

Извън камерата се намират: компресор, който подава филтриран въздух в кабината до достигане на терапевтичното налягане и външен източник на кислород, който подава висока концентрация на О2 към вас.

Камерата има 10 прозорчета предоставящи видимост на 360°.

Камерата има специална патентована затваряща система без цип.

Вратата на камерата има дръжки отвън и отвътре и може да бъде отворена от вас и процедурата прекъсната.

Продължителността на процедурата е между 60 и 90 минути, а честотата от 1 до 6 пъти седмично.

Предпочита се курс от няколко сеанса.

Колкото повече процедури се правят, толкова по-добър е и крайният резултат. За камери с налягане 1.45 АТМ на практика няма ограничения в броя на процедурите за седмица. Лекарят препоръчва общ брой процедури и период на почивка между отделните сесии.

Информация за камерата

Хипербарната камера е кабина с налягане 1.45 АТМ , което е по–високо от нормалното атмосферно налягане 1 АТМ.

Камерата работи с технология Reviatlair, която има висока терапевтична ефективност при налягане 1.45 АТМ.

Хипербарната камера е произведена от Oxavita SRL за BioBarica и е сертифицирана от национални и международни здравни организации.

Камерата е уникална :

 • Разполага с двоен въздушен компресор и  достига максималното налягане за 3 минути.
 • Разполага с клапи, които могат да се управляват отвън или вътре в камерата.
 • Има специална затваряща система без цип. Вратата може да бъде отворена отвътре и процедурата прекъсната от потребителя.
 • Има 10 прозорчета предоставящи видимост на 360 градуса.
 • Има подвижна носилка за улеснение на пациенти с нарушена подвижност.

От нашия блог:

Процедури в хипербарната камера са забранени за хора с:

 • Пневмоторакс (спонтанен или травматичен). При остри или под-остри наранявания в гръдния кош може да се образува тъканен дефект, който да действа по механизма на еднопосочен вентил; нахлуване на въздух в гръдния кош при всяко вдишване. Това води до състояние на т.н.“тензионен пневмоторакс“ дори и при сравнително ниски барометрични налягания. Състоянието е животозастрашаващо.
 • Булозен емфизем(напреднал стадий на ХОББ )

Процедури в хипербарната камера не са препоръчителни за хора с:

 • Остри инфекции на горните дихателни пътища и на средното ухо. Препоръчителна е консултация с лекар.
 • Остро фебрилно състояние с висока температура. Необходимо е преди процедурата температурното състояние да бъде овладяно с антибиотикотерапия (антибиотична терапия) или други способи.
 • Напреднали форми на сърдечно заболяване., нелекувана артериална хипертония, наличие на пейсмейкър. Препоръчителна е консултация с кардиолог.
 • Анамнеза за хирургични интервенции в областта на гръдния кош. Уместно е консултация с белодробен хирург.
 • Анамнеза за баротравма на средното ухо .
 • Злокачествени заболявания на кръвта и тъканите. Провеждане на химиотерапия с Блеомицин, Цисплатина, Доксорубицин.

 Бележки:

 • Нормалната (физиологична) бременност не е контраиндикация за провеждане на НВО сеанси.
 • Стари и некомплицирани руптури на тъпанчевата мембрана не са контра индикации за НВО- терапия
 • Клаустрофобия

За записване на процедури с хипербарна камера за вашето здраве и красота:

MARINELA HEALTH CLUB
бул. Джеймс Баучер 100 (Хотел Маринела)

Телефон за контакт:
0884 221 107

0885 897 860

Хотел „ФОРУМ“ 

бул. „Цар Борис III“ 41, „Хиподрума“

Телефон за контакт:
0884 221 107