Аналните фисури са язвоподобно, надлъжно разкъсване на аналния канал, най-често локализиращо се по задната или предната средна линия, след линеа дентата.
Аналните фисури са често медицинско състояние и засягат двата пола еднакво. Провокирането им е най-често от преминаването на твърдо съдържимо,травматизиращо лигавицата на аналния канал.
Пациентите изпитват анална болка и кървене продължаващи дори часове след изхождане. Повечето остри фисури се възстановяват спонтанно, но често се случва да прогресират до хронични фисури с продължителност на оплакванията над 8-12 седмици.
Много силната болка която се наблюдава при това състояние, може да се провокира от хипертонична контракция на вътрешния анален сфинктер и да доведе до исхемия.

Стратегиите на лечение по тази причина са целели да облекчат хипертонията по хирургичен или не хирургичен метод. Първоначалната терапия е била с мазила съдържащи Дилтиезем и глицеритриниртрат.
Нов подход е лечението с ЛЕВОРАГ Емулгел, мазило което се класифицира като Медицинско изделие от клас 1.  Ефектът на Левораг се медиира, чрез ефектите на миоксинол (екстракт от растението Хибискус с ботокс-подобни ефекти върху аналния сфинктер, както и от карбоксиметил глюкан, натурален полизахарид с имуностимулиращи свойства.

По данни от клинични проучвания успеха на този нов подход е над 90% в лечението на остри фисури, както и над 50% при лечението на хронични фисури,като при хроничните фисури в останалите проценти се наблюдава значително подобрение на състоянието от драстично отслабване на болката и оплакванията на пациента.