fbpx

Д-р Ивайло Григоров е хирург с 20-годишен стаж в УМБАЛ „Света Анна“ София. Завършва висше образование по медицина през 1995 г. в Медицински университет, София. Специализира в Дюселдорф през 2011-та. Сферите му на дейност и интереси включват лапароскопската хирургия, херниологията и миниинвазивното лечение на перианални фистули, фисури и хемороиди. Д-р Григоров има множество участия в международни конференции и конгреси по хирургия. Член е на БЛС и БХД. Има публикации в областта на колоректалната и лапароскопската хирургия, миниинвазивното лечение на хемороиди и перианални фистули. Въвежда метод за лечение на перианални фистули с автоложно фибриново лепило в България. Д-р Григоров е един от пионерите на метода за лечение на хемороиди THD в България.

Д-р Григоров, какво води до появата на хемороиди?

Хемороидите са заболяване с повишаваща се честота в съвременното общество. Това се дължи на заседналия начин на живот и приемането на високо калорична храна, която е бедна на баластни вещества.

Има много различни теории относно причините, водещи до появата на хемороиди. Смята се, че те се развиват при наличие на слабост на съединителната тъкан в аналната област.

Според друга съвременна теория причината се крие в повишения кръвен ток към крайните разклонения на а. rectalis superior, които носят артериална кръв в хемороидалния плексус. Тази теория има много привърженици в научните среди и на нея се основават някои от съвременните лечебни методи. Доказано е, че крайните клонове на артерия rectalis superior при хемороидите са с по-голям диаметър и през тях минава по-голям дебит кръв.

Освен това, трябва да има наличие и на някои предразполагащи фактори като повишаване на вътрекоремното налягане, било то от запек, вдигане на много тежко или носене на тесни дрехи. Затова и често се появяват по време на бременност.

Какво може да направи човек, за да предотврати появата на хемороиди?  

За да се предпазим от хемороиди трябва да водим живот с повече физическа активност и да избягваме продължително заседяване пред компютъра или телевизора. Продължителното стоене в изправено статично положение също не е за препоръчване.

Храната трябва да бъде богата на баласти, а при ходене по голяма нужда е важно да се избягва запек и да се осигури „мека „дефекация. Хубаво е да не се прекарва твърде дълго време на тоалетната чиния, което лесно може да се избегне като се отучим да влизаме в тоалетната с таблет или книга в ръка.

Спазвайте строга хигиена и избягвайте горещите вани.

Кои са най-рисковите групи хора?

Като рискови групи могат да се обособят хората, които водят заседнал начин на живот и имат нередовна дефекация или запек. Нездравословното хранене също ни поставя в риск.

Професиите, изискващи продължително седене или стоене в изправено положение, са най-предразположени към развитие на хемороиди. Такива са компютърните специалисти, професионалните шофьори, чиновниците, хирурзите и много други.

Какво препоръчвате да направи човек, когато се появят съмнения за хемороиди?

Симптомите при хемороиди се дискомфорт, сърбеж, болки в аналната област, кървене от ануса след дефекация, пролабс на хемороидални възли и пр. При появата на такива оплаквания препоръчвам консултация с хирург. Понякога тези симптоми могат да се дължат на друго по-сериозно заболяване, включително и карцином на дебелото черво или ректума.

Какви са възможните лечения на хемороидални заболявания?

Хемороидите се разделят на четири стадия. Обикновено при първи стадий не се налага операция, а от втори стадий нататък, в зависимост от конкретния случай, се преценява дали да се лекува консервативно или оперативно.

Първоначално лечението на хемороиди е консервативно. При началните стадии се използват медикаменти, които подобряват отока на венозна кръв от хемороидалния плексус под формата на таблетки, свещички или кремове. Трябва да се спазва определен хигиенно-диетичен режим, включващ повече физическа активност и балансирана диета, богата на баластни вещества.

След изчерпване на консервативните средства се налага оперативно лечение. При него е важно да се избере подходящ метод. Най-общо казано можем да разделим оперативните методи на класически и съвременни (миниинвазивни).

При класическите операции обикновено се изрязват хемороидалните възли (при операцията на Милиган–Морган или Фергюсън) или целия лигавичен маншон заедно с тях (при операцията на Уайтхет). При класическите операции се постига излекуване в голям процент от случаите, но те са свързани и със силна следоперативна болка, която понякога продължава дълго време и води до сравнително чести ранни и късни следоперативни усложнения. Такива са: кървене, увреждане на сфинктерния апарат, стенози на ануса, абсцеси и т.н.

Поради тези причини, в последните 20–30 години усилено се разработват нови съвременни миниинвазивни методи за лечение. Водещите специалисти в колопроктологията най-често препоръчват метода THD (Transanal Hemorrhoidal Dearterialization).

Какво е THD и как се отличава от другите методи за оперативно лечение на хемороиди?

При THD трансанално се установява къде са крайните разклонения на ректалната артерия с повишен дебит. Разклоненията се лигират (връзват), а след това се прави и специална пластика на лигавицата в аналния канал, за да се повдигне нагоре. Това се налага, защото при хемороидите в крайни стадии лигавицата пролабира и излиза извън аналния канал.

Според мен този вид операция показва най-добри резултати за момента, а и в статиите на водещи автори се посочва, че ефектът е над 95% излекуване, съпроводено от минимална следоперативна болка и много нисък процент на усложнения.